מידע כללי על תהליך מילוי סדקים ביהלום
תהליך מילוי סדקים ביהלום – Fracture Filling (גלצים) ביהלום נקרא גם בשמות שונים כמו:
- “העלמת גלצים”
- “שיפור נקיון” (clarity enhance)
- “טיפול יהודה” (yehuda treatment)
ועוד.
הרעיון המונח בבסיסו של תהליך זה הינו שימוש בתערובת של חומרים שמקדם השבירה האופטי שלהם דומה לזה של היהלום (2.417). ביהלום יש סדקים וגלצים אטומים באופן מלא או חלקי כלומר, אינם מעבירים אור ולכן נראים לעין ללא לופה (not eye clean). בדרך כלל גלצים כאלו מאפיינים דרגות ניקיון I3, I2, I1. החדרת אותה תערובת לתוך הגלצים גורמת לכך שהם מעבירים אור דרכם וכך הם נעשים שקופים ובלתי נראים או כמעט בלתי נראים לעין (eye clean). יש להדגיש שהגלצים אינם נעלמים באופן פיזי (הם נשארים בגודלם המקורי) אלא “נעלמים” מבחינה אופטית בלבד.
תנאי הכרחי לביצוע הטיפול הינו שהגלץ יהיה פתוח לפני השטח כדי לאפשר חדירת החומר. במידה והגלץ אינו פתוח או אינו פתוח די הצורך, ניתן להשתמש בקידוחי לייזר, ודרכם להעביר את החומר. הצלחת הטיפול תלויה במבנה הגלץ. בדרך כלל, רוב הגלצים ניתנים לטיפול מעולה. במקרים של מבנה בעייתי של הגלץ עלול הטיפול להיות בלתי מוצלח. ברוב המקרים מסוגל האדם המבצע טיפולים לציין מראש את סיכויי ההצלחה.
עמידות הטיפול ביהלום
עמידות הטיפול זו נקודת מפתח בהתייחסות לנושא כולו. בבדיקות שנעשו התברר שהטיפול עמיד לחלוטין ברוב התנאים שאותם עובר יהלום המשובץ בתכשיט ונמצא אצל לקוח. ניקוי במכשיר אולטרא-סוני, ניקוי בקיטור (steamer), ניקוי בהרתחה תוך שימוש בחומרי ניקוי. הטיפול עלול להיפגע כשצורף מתקן תכשיט תוך כדי חימומו לטמפרטורה גבוהה ולפרק זמן ארוך. כמו כן, ליטוש מחדש של היהלום או תהליך “בישול עמוק” גורמים לפגיעה או ביטול מוחלט של הטיפול. יש להדגיש שתכשיט המשובץ ביהלום מטופל אינו עובר בדרך כלל את שני התהליכים האחרונים שהוזכרו.
בבדיקות שנעשו התברר שמשקל האבן אינו משתנה עקב החדרת החומר. צבע היהלום נשאר יציב או עלול להשתנות בצורה קלה, בדרך כלל בדרגה אחת ואין זה משמעותי מבחינה מסחרית ביהלומים אלו.
מבחינה גמולוגית דרגות הניקיון משתנות כלפי מעלה בין דרגה אחת לשתיים ולעיתים אף שלוש. לדוגמא, יהלום בדרגת I2 עשוי להשתפר ל – SI2. יש לציין שמרבית המעבדות הגמולוגיות וביניהן ה-G.I.A ו–H.R.D אינן מנפיקות תעודות לאבנים שעברו טיפולי גלצים, כיוון שהטיפול הוא הפיך.
היבט חוקי-פורמלי
יש לציין בכל שלב של מכירה של יהלום כזה את עצם הטיפול. כדי למנוע אי הבנות ותביעות משפטיות, יש לציין זאת בכתב על חשבונית המכירה. תביעות משפטיות כאלו כבר הוגשו בארה”ב כנגד תכשיטנים שלא ציינו זאת ללקוחותיהם. מעבדות גמולוגיות שמנפיקות תעודות ליהלומים מטופלים מציינות זאת על גבי התעודה. תהליכים נוספים שחייבים בהצהרה הם קידוחי לייזר ושינוי צבע של היהלום. (TREATED/ENHANCED).
בארץ ניתן למסור יהלומים לטיפול. במידה והטיפול אינו נראה מוצלח בעיני בעל האבן הוא ניתן לביטול בתהליך של בישול עמוק, ובעל היהלום פטור מתשלום. מחיר הטיפול כיום לגודל קראט ומעלה נע בתחום 20$ – 30$ לקראט. השיפור שחל בניקיון היהלום מתבטא בהפרש גדול מאוד במחיר. מחירו של יהלום כזה עשוי להיות מוכפל לאחר הטיפול ולמעשה, ככל שהיהלום “גרוע” יותר לפני הטיפול השיפור במחירו יהיה רב יותר.
האם ניתן לראות את הטיפול ביהלום?
זיהוי הטיפול מתאפשר במשקפת או מיקרוסקופ ולפעמים גם בעין ע”י איבחון של צבעי קשת חלשים עד חזקים מאוד בפרופיל של הגלץ המטופל בעיקר בבדיקת היהלום מלמטה. הצבעים המאפיינים הם סגול-כחול, ירוק, צהוב-כתום או אדום. הצבעים מודגשים או מתחלפים תוך כדי שינוי זווית ההסתכלות ביהלום. מכיוון שיש מקרים שבהם הצבעים הללו חלשים מאוד מומלץ להשתמש בתאורה חזקה (Fiber-optic illuminator) ואף בעדשת פולארויד. במקרה של ספק בזיהוי רצוי להפנות את היהלום למעבדה גמולוגית לשם אבחון מדויק.
מעוניינים ללמוד עוד על הנושא? תוכלו לפנות למרכז ללימודי הגמולוגיה ולהירשם לקורס גמולוגיה יוקרתי, הקורס הותיק והנחשב ביותר בבורסת היהלומים.
ניתן גם להזמין את הדס דורי בר משה להרצאת העשרה על יהלומים.