תחליפי יהלום – ההבדלים בין זירקוניה לבין יהלום
קיימים שני סוגי תחליפים ליהלום, תחליפים טבעיים ותחליפים סינטטיים.
התחליפים הטבעיים הם:
- ספיר לבן.
- ספינל לבן.
- קווארץ לבן.
התחליפים הסינטטיים הם:
- ספיר לבן סינטטי.
- ספינל לבן סינטטי.
- קווארץ לבן סינטטי.
- זכוכית.
- יהלום מעבדה – Laboratory Grown
- זירקוניה – ZRO2 תחמוצת הזירקוניום.
- מויסנאייט.
- a.g
- g.g
זירקוניה – ZR02
הזירקוניה נחשבת לתחליף מצוין ליהלום כיון שיש לה יותר החזרי אש מאשר ליהלום, אך יש לה פחות החזרי ברק לבן. ישנם הבדלים רבים בין זירקוניה לבין יהלום ובמבט מדוקדק בלופה קל יחסית להבדיל ביניהם.
קיימים 11 הבדלים בין זירקוניה לבין יהלום:
1. משקל סגולי – משקלה הסגולי של הזירקוניה הוא 5.80 ג”ר/סמ”ק. משקלו הסגולי של היהלום הוא 3.52 ג”ר/סמ”ק. למשקל הסגולי יש השלכה על יחס משקל בקראט וקוטר ממוצע באבן. יהלום שמשקלו 1.00 קראט, הקוטר שלו צריך להיות בין 40 מ”מ – 6.50 מ”מ. זירקוניה באותו קוטר של 6.40 מ”מ – 6.50 מ”מ, תשקול 1.80 קראט.
כלומר, במידה ויש באבן חוסר פרופורציה בולט בין משקלה לבין הקוטר שלה יתכן מאוד שזו זירקוניה. חיסרון מרכזי של הבדל זה הוא שאינו ניתן לזיהוי כאשר האבן משובצת בתכשיט.
2. קריאת קווים דרך האבן – זירקוניה המונחת עם הכתר כלפי מטה, על גבי קו שחור תשקף את הקו דרכה ויהלום לא ישקף את הקו דרכו. שיטה זו אינה טובה עבור אבנים שטוחות ועבור אבני פנטזי.
3. הופעה כללית – זירקוניות המונחות בבריפקה עם הכתר כלפי מטה נראות חלולות ושקופות בעוד שהיהלום נראה מבריק ואטום. בנוסף, זירקוניות במבט בלופה נראות לעתים חיוורות ומעוננות.
4. שריטות חזקות ועמוקות בלוח – כיון שהזירקוניה היא חומר רך יחסית ליהלום קשיות 8 (היהלום בעל קשיות 10) נוצרות בה לעתים קרובות שריטות חזקות ועמוקות בלוח, וקילופים חזקים בין המשטחים דבר שלעתים נדירות יקרה ביהלום. פגמים אלה מאפיינים במיוחד זירקוניות המשובצות בתכשיט.
5. מבחן נזק – בשפשוף האבן בסיכה או בניר זכוכית במידה והיא נשרטת או שעפים ממנה שבבים קטנים זו זירקוניה.
6. פני שטח הרונדיסט – בזירקוניה אין רונדיסט מלוטש – .faceted הרונדיסט בזירקוניה הוא אפור מחוספס או חלק. במידה ויש תכשיט המשובץ במספר אבנים קטנות שהרונדיסטים של כולן עבים ואחידים, אלו הן ככל הנראה זירקוניות.
7. נייפים, קווי צמיחה ונאטים – בזירקוניה אין נאטים, אין קווי צמיחה ואין נייפים, על אף שיש בהן לעתים קילופים חזקים באזור הרונדיסט הדומים לנייפים.
8. קווי ליטוש – כיון שלזירקוניה אין מבנה של מישורי כיוון כמו ביהלום ניתן ללטשה ולעבדה בכל כיוון ובכל צורה. בשל כך ניתן למצוא בזירקוניה קווי ליטוש שאינם משנים את כיוונם בהתאם לכיוון הליטוש של האבן וחוצים משטחי ליטוש, דבר שלעולם לא יקרה ביהלום.
9. בועיות אוויר – עקב התהליך הסינטטי נוצרות בזירקוניה לעתים קרובות מאוד בועיות אוויר במבנה של טורים ועננים, דבר שלעולם לא יקרה ביהלום.
10. קרני רנטגן Ray X – היהלום הוא חומר שקוף לקרני רנטגן, בעוד שהזירקוניה תראה בצילום רנטגן.
11. בדיקה במכשיר המודד את מוליכות החום – המכשיר אמור להגיב רק ליהלום.
מספר נקודות נוספות לגבי הזירקוניות:
- ניקיון – בייצור ישן בזירקוניות היו הרבה מאוד בועיות אוויר. בייצור החדש מרבית הזירקוניות בעלות ניקיון גבוה.
- צבע – הזירקוניות מיוצרת בעיקר מצבעי D עד J וכן במגוון צבעים מיוחדים כמו כתום, צהוב, כחול וכדומה. הזירקוניות נוטות לשנות את צבען במשך הזמן ולכן לא מומלץ להשתמש בהן כאבני מסטר.
- עבודה – הזירקוניות הישנות מתאפיינות בעבודה גרועה עם כתר גבוה, רונדיסט עבה ואחיד וסימטריה בינונית. כיום, הייצור נעשה בעבודה יפה.
- צורת ליטוש – הזירקוניות מיוצרות בעיקר בליטוש עגול, אבל גם בליטושי פנטזי. אולם, לזירקוניות בליטושי הפנטזי יש הופעה גרועה מהלמעלה ואזורים חלביים בצדדים כיון שמבנה הפנטזי אינו מתאים לשבירת אור בזירקוניה.
- משקל – הזירקוניות מיוצרות מנקודה ועד קראט ומעל קראט בהזמנה מיוחדת.
- מסחר – הזירקוניות נסחרות לפי קוטר ממוצע.
מעוניינים ללמוד עוד על הנושא? תוכלו לפנות למרכז ללימודי הגמולוגיה ולהירשם לקורס גמולוגיה יוקרתי, הקורס הותיק והנחשב ביותר בבורסת היהלומים.
ניתן גם להזמין את הדס דורי בר משה להרצאת העשרה על יהלומים.